Δήλωση στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 29/1/2010

O Συνασπισμός βρίσκεται στη δίνη μιας παρατεταμένης κρίσης. Οι εκδηλώσεις της κρίσης, που αναδεικνύουν, ταυτόχρονα, και τις γενεσιουργές αιτίες της, είναι οι μεγάλες δυσκολίες του ΣΥΝ στις σχέσεις του με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αδυναμία της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, Αριστερό Ρεύμα και Ανανεωτική Πτέρυγα, να συμβάλλουν σε προωθητικές συνθέσεις, είναι η αμφισβήτηση του ίδιου του ρόλου του ΣΥΝ και της ηγεσίας του από διάφορες πλευρές.

Ως αποτέλεσμα προκύπτει η αδυναμία του Κόμματος να αξιοποιήσει τη νέα κατάσταση που δημιουργεί η δεξιόστροφη κυβερνητική πολιτική και η διάψευση των προσδοκιών που επένδυσε μεγάλο τμήμα πολιτών στο ΠΑΣΟΚ.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά αναστρέψιμη.

Εχουμε ανάγκη, ως Κόμμα πρωτίστως, από μια «επανεκκίνηση με νέα έμπνευση». Στις σημερινές συνθήκες αυτό μεταφράζεται: Πρώτο, από μια σταθερή και συνεχή στροφή στα προβλήματα του λαού, ως μια δύναμη που θέλει και επιδιώκει να συμβάλλει στην επίλυσή τους, σήμερα. Δεύτερο, από τη διεξαγωγή, με σύμφωνη γνώμη όλων, ενός εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο θα επιβεβαιώσει την πολιτική της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης και θα επανατοποθετήσει τα όρια και τον χαρακτήρα της πολιτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
Μέλος Π.Γ. ΣΥΝ
Διεύθυνση Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ