Γνωρίζουμε ότι, εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας,θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση

FREESUNDAY
Γιάννης Μπαλάφας
1η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς έφτασε ο ΣΥΝ να περάσει από το καρδιοχτύπι για την είσοδο στη Βουλή στη διεκδίκηση της διακυβέρνησης με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κέρδισε την εμπιστοσύνη και τη ψήφο του 27% των Ελλήνων ψηφοφόρων, γιατί στις συνθήκες της μεγάλης και παρατεταμένης οικονομικής – και όχι μόνο – κρίσης, που εκδηλώθηκε έντονα στη χώρα μας από το 2010, απόδειξε από κάθε άποψη την πολιτική του υπεροχή απέναντι στα κόμματα του δικομματισμού, αλλά και στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πρώτο, ανέδειξε σωστά τον πρωτόγνωρο, σε ένταση και ποιοτικά στοιχεία, χαρακτήρα της κρίσης, δεύτερο, αποκάλυψε τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., τρίτο, μίλησε πρώτος για τον αντικοινωνικό και αναποτελεσματικό χαρακτήρα των διαδοχικών μνημονίων, και, τέταρτο, αντιπαράθεσε στις νεοφιλελεύθερες – μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για να μπει ένα τέλος στην καταστροφή της χώρας και του λαού της και να προωθηθεί η ανοικοδόμηση και η ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτάσσει την Ακύρωση των μνημονίων, την Αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης και την παραγωγική και οικολογική Ανασυγκρότηση της χώρας.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υλοποιούν με δογματισμό τις πολιτικές της τρόικας και των εγχώριων κυρίαρχων κύκλων, ενώ το ΚΚΕ υποτιμά τον χαρακτήρα της κρίσης, αρνείται πεισματικά την όποια κοινή δράση και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και προβάλλει ακίνδυνες για το σύστημα αντικαπιταλιστικές κορώνες.
2η ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχοντας κάνει την αναδρομή σε μια πορεία είκοσι χρόνων, είστε βέβαιος ότι ένας από τους λόγους της επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι υπόσχεται τα πάντα σε όλους, όπως σας κατηγορούν κάποιοι από τους αντιπάλους σας;
Γνωρίζουμε ότι, εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, πάντα με τη θέληση, την ενεργό συμμετοχή και τη ψήφο του λαού, θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι δεν υπάρχει ένας διακόπτης, που αν τον γυρίσεις, μια χώρα που έχει υποστεί επί χρόνια τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων της τρόικας και των εγχώριων συνεταίρων της, θα μετατραπεί ως δια μαγείας σε επίγειο παράδεισο. Να σημειώσω, ακόμη, ότι ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν νοσταλγούμε την προ του 2010 κατάσταση με τις πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια, τις μίζες, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
Επειδή ακριβώς οραματιζόμαστε μια καινούργια Ελλάδα, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της αειφορίας, εμείς «δεν πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες», όπως έκαναν προεκλογικά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Δεν υποσχόμαστε τα πάντα σε όλους. Δεσμευόμαστε για άμεση αντιμετώπιση των πιο κραυγαλέων αδικιών και των πιο σκληρών επιπτώσεων των μνημονίων. Γι αυτό μιλάμε για τον κατώτατο μισθό, για το επίδομα ανεργίας, για τις συλλογικές συμβάσεις, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να εξαλείψουμε όλες τις αδικίες, στους μισθούς, στις συντάξεις, στο κοινωνικό κράτος κ.λ.π. Οι ρυθμοί βελτίωσης της κατάστασης θα συναρτώνται με την αναπτυξιακή ανάσα που θα επιδιώξουμε και πιστεύουμε βάσιμα ότι θα πετύχουμε. Αν υποσχόμαστε κάτι είναι ότι έχουμε την πολιτική βούληση έχουμε την αξιοπιστία, έχουμε – θέλουμε να έχουμε – το λαό μαζί μας.
3η ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα να συνομιλεί με όλα τα ακροατήρια του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, ακόμη και με τους εκφραστές του βαθέως πράσινου κράτους, ακόμη και με τους λάτρεις του πελατειακού συστήματος. Είναι έτσι;
Είναι γεγονός ότι όχι απλώς συνομιλούμε, αλλά στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συνεργαζόμαστε μ΄ έναν αριθμό πρώην βουλευτών και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και, επίσης, είναι γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εμπιστεύθηκαν στις τελευταίες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Όλος αυτός ο κόσμος, όλοι αυτοί οι φίλοι, οι σύντροφοι, οι πολίτες στάθηκαν τα τελευταία κρίσιμα χρόνια σταθερά στην αντιμνημονιακή όχθη και αυτό, χωρίς καμία επιφύλαξη το τιμάμε. Και ακόμη επιδιώκουμε να φέρουμε κοντά μας, στην αντιμνημονιακή – αντινεοφιλελεύθερη παράταξη, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και άλλους πολίτες που εγκαταλείπουν το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι αντικειμενικά ένα κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, στο οποίο ένας ολόκληρος κόσμος επένδυσε τις ελπίδες του για την προοδευτική αναγέννηση της πατρίδας μας.
Εκείνο που σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να μετατραπούμε σε κολυμπήθρα του Σιλωάμ για όσους έχουν εκτεθεί λόγω των πρακτικών τους ανεπανόρθωτα στην ελληνική κοινωνία.
4η ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο μικρός ΣΥΝ ήταν πιο μεγάλος σε ήθος, αισθητική και πολιτισμό από τον σημερινό μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ;
Ξέρετε, οι ισχυροί θα «εκτιμούσαν» και θα έβλεπαν με συμπάθεια ένα μικρό και ακίνδυνο για τα σχέδιά τους Συνασπισμό ή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Θα μπορούσαν μάλιστα να τον επαινούν για το ήθος του και την αισθητική του και πίσω από την πλάτη του να χαχάνιζαν ειρωνικά. Όμως σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Η Αριστερά που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αγωνιστικότητα και ήθος, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, αλλά και με «αισθητική και πολιτισμό», διεκδικεί βάσιμα την κυβερνητική εξουσία. Και όσο με αφορά και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος, αγωνιζόμαστε αυτός ο μεγάλος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να γίνει ακόμη μεγαλύτερος διαφυλάσσοντας σαν κόρη οφθαλμού όλες τις διαχρονικές αξίες που χαρακτηρίζουν την Αριστερά, ανεξαρτήτως μεγέθους.
5η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ακούγεται ίσως παράξενα σε έναν διαχρονικό ψηφοφόρο της Αριστεράς το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, στο όνομα του σχηματισμού κυβέρνησης. Τί λέτε;
Είναι γεγονός ότι δεν έχει αποκλεισθεί από την πλευρά μας η πιθανότητα μιας συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Σπεύδω να συμπληρώσω, χωρίς καμία διάθεση παρέμβασης στα εσωτερικά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ότι δεν μπορώ να προβλέψω πως θα εξελιχθούν οι σοβαρές διαφωνίες που έχουν προκύψει στο εσωτερικό του κόμματος αυτού.
Με αφορμή την ερώτησή σας να ξεκαθαρίσω ότι η αναζήτηση συνεργασιών από την πλευρά μας αφορά όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες ανεξάρτητα από άλλες σημαντικές διαφορές, συμπίπτουμε σε μια κατεύθυνση ενάντια στα μνημόνια και στις υλοποιούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Γι αυτό, παρά τις σοβαρές διαφορές μας, εξακολουθούμε να απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή, προεκλογικά, απευθυνθήκαμε και στην ΔΗΜΑΡ και στους Οικολόγους Πράσινους. Εξάλλου η συνεπής αντιμνημονιακή – αντινεοφιλελεύθερη στρατηγική και τακτική ήταν και είναι η ισχυρή ενωτική βάση για τη στενή μας συνεργασία και συμπόρευση με τις δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου.
6η ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ευρώ είναι φετίχ ή όχι; Συμμερίζεστε την άποψη του Π. Λαφαζάνη ότι το ευρώ είναι καλό, αλλά όχι με κάθε τίμημα;
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη, δηλαδή στη ζώνη του ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την πορεία της οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή με την αρχιτεκτονική του ευρώ. Αντίθετα έχουμε ισχυρές αντιρρήσεις και γι αυτό αγωνιζόμαστε για την επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε σαν στόχο να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα και τον τρόπο που δομήθηκε το κοινό νόμισμα. Παρά ταύτα εξακολουθούμε να θεωρούμε το ευρωπαϊκό πεδίο σαν το σχετικά πιο ευνοϊκό πλαίσιο για την πάλη μας, μαζί με την ευρωπαϊκή Αριστερά, μαζί με τους λαούς της Ευρώπης. Αρνούμαστε δηλαδή, ως συντηρητική επιλογή, την εθνική αναδίπλωση, την εθνική απομόνωση. Μια τέτοια αναδίπλωση θα οδηγούσε σε υποχώρηση του κοινωνικο-ταξικού στοιχείου της πάλης μας και σε ανάδειξη σε ηγεμονικό ρόλο των ελληνικών κυρίαρχων κύκλων με περιθωριοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση προτάσσουμε την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το όποιο νόμισμα.