Υπερφορολογούν και ρημάζουν τη μικρή και μεσαία τάξη

Συνέντευξη στη Mail
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει να εισπράξει από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2 δισ. 900 εκατ. ευρώ. Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό το νούμερο;
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η κυβέρνηση, και με αυτό το στοιχείο, πετάει στα σύννεφα. Δεν ξέρει, κάνει υπολογισμούς στον αέρα. Γι’ αυτό και φρόντισε να μην περιλάβει τα έσοδα από τους φόρους που θα εισπράξει από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στον προϋπολογισμό του 2014. Κάποιος βουλευτής της κυβέρνησης, συζητώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ένα ποσό αρκετά μικρότερο ως προς τα προϋπολογισμένα έσοδα. Ακριβώς επειδή δεν γνωρίζει τι θα προκύψει από εκεί, επί της ουσίας, ξαναλέω, δεν έθεσε το ζήτημα αυτό, τα έσοδα από τον προβλεπόμενο φόρο για τα ακίνητα, στον προϋπολογισμό.

Λέγεται επίσης ότι περιμένουν να εισπράξουν περί τα 600 εκατ. ευρώ, από όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Θα πληρώσει η Εκάλη, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, ή πάλι θα πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, οι μικροί και οι πρώην μεσαίοι;
Πρώτα απ’ όλα είναι εγκληματικό το ότι τόσο καιρό δεν έχουν προωθήσει τη φορολογία της Εκάλης. Τι περιμένουν δηλαδή; Φοβούνται μήπως δημιουργηθεί κοινωνικό κόστος ή θα έχουν τίμημα από τους μπαταχτσήδες της Εκάλης; Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Και, εν πάση περιπτώσει, αν είναι τόσοι πολλοί της Εκάλης, που είναι μπαταχτσήδες και αξιοποιούν το ζήτημα αυτό, δεν πληρώνουν και φοροδιαφεύγουν, πάρα πολύ κακώς το κάνουν. Ας τους βάλουμε και ας τους πούμε και μπράβο. Πλέον, ο παραλογισμός, αυτό που θεωρούν ότι κάνουν στον κόσμο οι υποτιθέμενοι, γιατί θεωρούνται πολύ έξυπνοι και μάγκες, γυρίζει μπούμερανγκ. Ο κόσμος τους έχει καταλάβει πια. Ντροπή! Εδώ πρόκειται να γίνει ολόκληρο πογκρόμ σε πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος δεν μπορεί να εξοφλήσει τα δάνειά του. Εκεί είναι το πρόβλημα. Επειδή οι τράπεζες γνωρίζουν ότι ο κόσμος δεν μπορεί να τους ξεπληρώσει τα δάνεια, αυτό που έχει αρχίζει να γίνεται μαζικά είναι να πουλάνε τα δάνεια στα λεγόμενα distress funds, τοκογλυφικές εταιρείες του εξωτερικού, δηλαδή, οι οποίες πλέον, έχοντας στη δικαιοδοσία τους τα δάνεια, κυνηγούν τον κόσμο για να του πάρουν το δάνειο χωρίς να έχουν τα κρατήματα ή τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει μια τράπεζα για να κυνηγήσει κάποιον που τους χρωστάει δάνειο. Αυτοί λειτουργούν εν είδη μαφίας, «ή μου πληρώνεις το δάνειο ή σου καίω το σπίτι», για να το πούμε λαϊκά. Δεν έχουν κανένα κράτημα, καμία επιφύλαξη, κανένα ενδοιασμό να λειτουργήσουν απόλυτα εκβιαστικά και εκφοβιστικά. Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα από αυτές τις εγκληματικές μεταβιβάσεις, από τις τράπεζες που πουλάνε τα δάνεια προς τρίτους, τα distress funds, μάλιστα με ένα πολύ μικρό ποσοστό από τη συνολική οφειλή. Γι’ αυτό, πριν λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του συνόλου των βουλευτών του με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας ότι το ζήτημα πάει σε ένα άλλο θέμα, που είναι οι πλειστηριασμοί και ο κίνδυνος των δανείων προς τους δανειζόμενους, κατέθεσε μια τροπολογία με δύο άρθρα. Το πρώτο παρατείνει την προθεσμία που απαγορεύεται να γίνουν πλειστηριασμοί. Με την παρούσα νομοθεσία η απαγόρευση πλειστηριασμών ισχύει μέχρι τις 31/12/2013. Προκειμένου να μην αρχίσουν από 1/1/2014 πλειστηριασμοί καταθέσαμε τροπολογία να παραταθεί, σαν ελάχιστο μέτρο, η απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών, να παραμείνει εν ισχύ η απαγόρευση των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2014, επί ένα έτος δηλαδή, για ποσά μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, καταθέσαμε να απαγορευτούν αυτές οι απαράδεκτες μεταβιβάσεις και πωλήσεις δανείων από τις τράπεζες προς τρίτους, προς αυτές τις τοκογλυφικές εταιρείες. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Διάφοροι βουλευτές της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αρνούνται μετά βδελυγμίας να υποστηρίξουν τα σχέδια της τρόικας και της κυβέρνησης, να στηρίξουν την τροπολογία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι γνώμη έχετε για την άποψη του κ. Στουρνάρα, ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, από τα χρόνια της τρόικας, των μνημονίων και του Στουρνάρα, θα έλεγε κανείς ότι πέραν των άλλων, έχουμε χάσει και το μέτρο. Όταν λες ότι σήμερα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση γενικά, είναι λανθασμένο. Διότι υπερφορολόγηση σε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού, στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, βεβαίως υπάρχει. Μπορεί να εννοούν ότι η φορολόγηση συνολικά, του ελληνικού φορολογούμενου σώματος, είναι στα όρια του μέσου όρου του ευρωπαϊκού, γιατί φορολογούνται λίγο οι πλούσιοι και πολύ οι φτωχοί. Τους φτωχούς τους ρημάζεις, βέβαια, γιατί έχουν πολύ μικρές δυνατότητες πληρωμής φόρων και τους αυξάνεις συνεχώς τους φόρους για να πληρώνουν πολλά, με βάση τα εισοδήματά τους. Τα εισπραττόμενα από το κράτος έσοδα, επειδή η φορολογία είναι στραμμένη προς τους φτωχούς, τους μικρούς και τους μεσαίους, δεν είναι πάρα πολλά. Στόχος τους δεν είναι να φορολογήσουν δίκαια μεν, αλλά σωστά και σε κάθε περίπτωση να φορολογήσουν τον πλούτο, από τον οποίο θα είχαν μεγαλύτερα έσοδα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο γενικός εισηγητής μας επί του προϋπολογισμού, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε πως υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, με την έννοια ότι εισπράττουμε πολλά φορολογικά έσοδα, δεν ισχύει. Αντί να κυνηγάνε τον πλούτο, για να μαζέψουνε και περισσότερα χρήματα, κυνηγάνε το μικρό και το μεσαίο. Όσο και να τους σφίγγουν φορολογικά, τα έσοδα δεν είναι μεγάλα.
Οπότε η υπερφορολόγηση δεν υπάρχει, πρακτικά, για τους πλούσιους.
Ακριβώς. Υπάρχει υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών; Υπάρχει μεγάλη υπερφορολόγηση των φτωχών, από τους οποίους μαζεύεις λίγα έσοδα και δεν υπάρχει σωστή φορολόγηση, δεν υπάρχει υπερφορολόγηση αλλά πολλές φορές δεν υπάρχει και καθόλου η μικρή φορολόγηση των πλουσίων, από τους οποίους θα υπήρχε δίκαιη φορολόγηση, αναλογική φορολόγηση και θα εισέπρατταν και πολλά έσοδα.
Δεν έχουμε ανάγκη εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ να λέμε τρομερά επιχειρήματα για το πόσο απαράδεκτη, αντιλαϊκή, ανάλγητη και καταστροφική είναι η κυβερνητική πολιτική για την πατρίδα μας και για τους πολίτες αυτής της χώρας. Αυτό το ξέρει ο κόσμος. Αυτό το ξέρει, το ζει στο πετσί του και, κάθε μέρα, έχουμε και τραγικά γεγονότα. Κάηκε ένα σπίτι στη Θεσσαλονίκη, πέθανε από αναθυμιάσεις ένα νεαρό κοριτσάκι, υπάρχουν καθημερινά απειλές στα σπίτια, σε μικρά παιδιά, από τους τοκογλύφους, «θα σας πάρουμε το σπίτι αν δεν πληρώσετε τα δάνεια», αυτοκτονίες. Μια ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη, παιδάκια που πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει ό,τι έπρεπε να φάνε. Αυτά τα ξέρει ο κόσμος. Δεν χρειάζεται τον Μπαλάφα, για να του πει ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Ο κόσμος θέλει να απαλλαγεί από αυτό. Θέλει να φύγουν αυτοί, με έναν και μόνο τρόπο. Να ανατραπούν δημοκρατικά, μέσα από τη διενέργεια εκλογών.