Διαβάζετε ……. «Καθημερινή» !!

Σας προτείνω να διαβάζετε την πρώτη (τουλάχιστον) σελίδα της Κυριακάτικης «Καθημερινής», αν θέλετε να γνωρίζετε την επικοινωνιακή – πολιτική αιχμή της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου τις επόμενες μέρες.

Η «Καθημερινή» γνωρίζει – γιατί την ενημερώνει προφανώς το Μαξίμου - και προαναγγέλλει.  Σχεδόν κάθε Κυριακή.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου ήταν η προαναγγελία της «μεγάλης επιτυχίας» στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τρόικας. Μετά δύο ημέρες ήλθαν οι δηλώσεις Σαμαρά.


Την Κυριακή 23 Μαρτίου το πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας προανήγγειλε το «μαχαίρι στη χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος». Διασταυρωμένες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Πριν προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα κίνητρα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, ας δούμε για τι ποσά πρόκειται.
Το 2010, στην αρχή της κρίσης, η χρηματοδότηση του συνόλου των κομμάτων ετησίως ήταν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, το 2013 είχε μειωθεί, έφθασε στα 20 εκατομμύρια ευρώ και η κυβερνητική πρόθεση είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2014 να περιοριστεί στα 10 εκατομμύρια ευρώ (στα οποία περιλαμβάνονται και η προβλεπόμενη ενίσχυση των κομμάτων λόγων εκλογών). Μιλάμε, δηλαδή, για μια συνολική μείωση κατά 80%, με προφανή στόχο ορισμένα κόμματα να οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία ουσιαστικής λειτουργίας.

Γιατί όμως «τώρα» και γιατί «αυτή» η κίνηση της αμαρτωλής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου;  Τί επιδιώκουν; Πού στοχεύουν;

Πρώτος στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός. Να φύγει η προσοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου από  την καυτή επικαιρότητα: Το κρυφό «νέο μνημόνιο»  που συνομολόγησαν τρόικα και κυβέρνηση, τις εντός των δύο κυβερνητικών κομμάτων αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που φέρνουν στη Βουλή με τα μέτρα που δεσμεύτηκαν στους δανειστές, τις κινητοποιήσεις μιας σειράς κλάδων εργαζομένων ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια (κτηνοτρόφοι, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, υπάλληλοι δήμων και ασφαλιστικών ταμείων, ιδιοκτήτες ταξί, φαρμακοποιοί,  κ.ά.).

Δεύτερος στόχος είναι να κουκουλωθεί το μεγάλο σκάνδαλο του ξεπουλήματος του Ελληνικού που προσπαθούν να το ολοκληρώσουν ακριβώς αυτές τις μέρες. Είναι γνωστό ότι πριν ένα χρόνο ανεξάρτητος οίκος,          στον οποίο η ίδια η εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» είχε αναθέσει την εκτίμηση της αξίας του χώρου, είχε αποφανθεί για ένα ποσό της τάξεως του 1.3 δις ευρώ.
Η εταιρεία Λάτση – κινεζοαράβων επενδυτών, η μόνη (!) εταιρεία που παρέμεινε στο διαγωνισμό μέχρι τέλος, πρόσφερε 400 εκατομμύρια και την Τετάρτη 26 Μάρτη αναμένεται η «βελτιωμένη» προσφορά που προβλέπεται να είναι 500-600 εκ. Τι συμβαίνει; Χαρίζουν, στην ουσία, το Ελληνικό στο Λάτση ή άλλα ανακοινώνουν και άλλα εισπράττουν; Η διαπλοκή σ΄ όλο της το μεγαλείο. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το σκάνδαλο και μάλιστα καραμπινάτο, είναι δεδομένο. Σηκώνουν, λοιπόν, σε αντιστάθμισμα, τη σημαία της διαφάνειας και της «γενναίας» περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, με την περικοπή 10 (!) εκατομμυρίων ευρώ.

Ο τρίτος στόχος είναι ο πιο σημαντικός και – αν προχωρήσει η υλοποίηση – ο πιο διαχρονικός ως προς τις επιπτώσεις του στην πολιτική ζωή του τόπου.

Θέλουν να δημιουργήσουν κόμματα που θα εξαρτώνται ολοκληρωτικά από τις χορηγίες μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και επομένως θα υπηρετούν τα συμφέροντα αυτά. Και επειδή υπάρχουν κόμματα τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να μετατραπούν σε μαριονέτες, ο στόχος είναι η οικονομική ασφυξία αυτών ακριβώς των κομμάτων. Ουδείς, φυσικά, αμφιβάλλει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο πρώτος στόχος αυτού του άθλιου, αντιδημοκρατικού, λαϊκίστικου σχεδιασμού.

Και κάτι ακόμη μια και μιλάμε για διαφάνεια. Πώς σκοπεύουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να ξεχρεώσουν τα δεκάδες εκατομμύρια που χρωστάνε;


Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια, ανοιχτοί στον έλεγχο και τη λογοδοσία. Όμως δεν θα τους αφήσουμε να στραγγαλίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλα κόμματα, την πολιτική ζωή του τόπου. Θα αντιπαλέψουμε με όλα τα μέσα τα «ανήθικα» σχέδιά τους.