Το θέατρο του παραλόγου

http://thehellenicmail.gr
Συνέντευξη στη Mail του κ. Γιάννη Μπαλάφα, μέλους της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ανάμεσα σε πολλούς βουλευτές του, το βράδυ της Πέμπτης, ότι είμαστε στο κάτω μέρος της καμπύλης, ότι μπροστά μας υπάρχει η ανοδική και η θετική πορεία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, είχε δηλώσει ότι αν αντέξουμε μέχρι τον Ιούνιο, το Σεπτέμβρη θα απογειωθούμε. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;
Θα απογειωθούμε, σωστά. Και μετά ήρθε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ΚΕΠΕ, η Κομισιόν, και είπαν «να αφήσουμε το Σεπτέμβριο και τις απογειώσεις, γιατί το ’13 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Η ύφεση, δηλαδή τα λουκέτα και η ανεργία, θα είναι 4,5-5%, αλλά το 2014 θα δούμε. Εδώ υπάρχει ένα θέατρο παραλόγου. Ο κ. Σαμαράς, επανειλημμένα μέσα σε ένα τρίμηνο, έχει προσπαθήσει με ενέσεις αισιοδοξίας που δεν έχουν στοιχειώδη πραγματική βάση, να δημιουργήσει μια σύγχυση, έναν αποπροσανατολισμό, φρούδες ελπίδες, περιμένετε, μην κινητοποιείστε, λίγο ακόμα, λίγο ακόμα. Το λίγο ακόμα ξέρετε από πότε το ακούμε; Από εκείνο τον ανεκδιήγητο, τον Παπακωσταντίνου, που μας έλεγε ότι το ’11 θα βγούμε στις αγορές. Αυτό το παραμύθι δεν έχει τέλος.
Γιατί πιστεύετε ότι το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός;
Γιατί δεν έχει τι άλλο να κάνει. Τι άλλο να κάνει; Να πει ότι δε θα υπάρξουν άλλα μέτρα; Αφού ξέρει ότι θα υπάρξουν μέτρα. Να πει ότι τα έσοδα ακολουθούν τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό μας; Αφού δεν τον ακολουθούν. Να πει ότι η ανεργία θα μειωθεί; Αφού η ανεργία αυξάνεται συνεχώς. Τα λουκέτα αυξάνονται. Η ουσία είναι ότι τα μέτρα λιτότητας, η πολιτική λιτότητας, μνημονιακής λιτότητας, που υλοποιούν, δεν είναι μια πολιτική αρνητική που έχει ως στόχο την ανάπτυξη. Έχει ως στόχο την ύφεση. Αυτό είναι πολύ βασικό. Δεν τους προκύπτει η ύφεση ως επίπτωση. Στοχεύουν στην ύφεση. Στοχεύουν να διαλύσουν τη μεσαία τάξη. Να φτωχοποιήσουν το μισθωτό. Και πάνω στα ερείπια θα κάνουν με ξένα κόλλυβα, ανάπτυξη. Αλλά πρόκειται περί παραμυθίας.