Δημοκρατική πολιτική και εκλογική ανατροπή τώρα

http://thehellenicmail.gr
Συνέντευξη του Γιάννη Μπαλάφα, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, στη Mail
Η Κύπρος είπε ένα βροντερό όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην προσπάθεια ακύρωσης της κυπριακής οικονομίας. Αυτό το όχι εμπεριέχει το στοιχείο του ρίσκου;
Συμφωνώ ότι το όχι ήταν βροντερό, θα το έλεγα ένα όχι αξιοπρέπειας, ευθύνης και περηφάνιας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στα διάφορα blogs πολλοί έλληνες και ελληνίδες, νέοι άνθρωποι, αναδεικνύουν αυτό το στοιχείο επιτέλους μιας αξιοπρεπούς στάσης.

Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αύριο, μεθαύριο στην Κύπρο, σε σχέση με τις δυσκολίες που περνάει η χώρα. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρχε ένα βροντερό, περήφανο όχι αξιοπρέπειας στις υποδείξεις, στην επιβολή των κυρίαρχων κύκλων, οικονομικών και πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την ηγεμονία του μεγάλου γερμανικού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, Μέρκελ, Σόιμπλε κτλ.
Τι σηματοδοτεί και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή η απόφαση;
Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο, χτες ήταν η Κύπρος, προχτές ήταν τα ιταλικά αποτελέσματα των εκλογών, ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πολιτικές σκληρών μέτρων, μέτρων λιτότητας, ύφεσης, λουκέτων και ανεργίας. Επομένως, όχι μόνο για την Ελλάδα, όχι μόνο για την Κύπρο, όχι μόνο για την Ιταλία άλλα για το σύνολο του ευρωπαϊκού νότου και γενικότερα για την Ευρώπη, είναι ένα τεράστιο μήνυμα. Αποδείχθηκε ότι μπορεί μια χώρα μικρή, λιγότερο μικρή μπορεί να πει όχι. Όταν θα πει όχι, δε σημαίνει ότι αυτόματα θα ανοίξουν οι ουρανοί και θα την καταπιούν ή θα ανοίξουν οι ωκεανοί και θα την πλημμυρίσουν. Αντίθετα το αξιοπρεπές όχι των Κυπρίων, το χθεσινό, λέει ότι τότε και μόνο τότε, οι εταίροι μας, οι δανειστές μας, οι κυρίαρχοι κύκλοι, μπαίνουν σε μια λογική ας το ξαναδούμε, ας το συζητήσουμε, τι άλλο προτείνετε; Όταν έχουν απέναντι τους ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν, και δεν διαπραγματεύονται ενστικτωδώς, το μόνο που κάνουν είναι να στέλνουν φετφάδες τους οποίους υπογράφουν ασμένως και υποχρεωτικά οι ντόπιοι συνεργάτες του μεγάλου κεφαλαίου και των γερμανικών πολιτικών. Επομένως, όπως είπε και ο κ. Τσίπρας ιδού έστω και τώρα, αρνηθείτε με αξιοπρέπεια κάποιες προσπάθειες επιβολής άγριων μέτρων, αρνηθείτε το χαράτσι, το ΦΠΑ 23% στην εστίαση, αρνηθείτε τις απολύσεις, επιτέλους εσείς, έστω η κυβέρνηση. Εμείς τους καλούμε να το κάνουν, ακόμα και αυτοί που έχουν βεβαρημένο το παρελθόν, τώρα ας δούνε τι γίνεται, αν δεν το δούνε, καταλαβαίνεται ότι η μόνη διέξοδος, όχι μόνο για την χώρα μας, είναι μια δημοκρατική πολιτική και εκλογική ανατροπή. Να έρθουν άλλες δυνάμεις στο κυβερνητικό προσκήνιο, να αναλάβουν άλλες δυνάμεις, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανόρθωσης, να διαπραγματευτούν, επιτέλους την υπόθεση του χρέους και να αρνηθούν τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, όπως οι Κύπριοι αρνηθήκανε την αλλά κυπριακά μνημονιακή πολιτική που ήταν οι περικοπές και η φορολόγηση των καταθέσεων.
Σε σχέση με την κριτική που ασκείται, ότι ουσιαστικά αυτό που επεχείρησε η Ευρώπη στην Κύπρο είναι αυτό που θέλετε να επιβάλετε εσείς στις ελληνικές τράπεζες και στις καταθέσεις, ποιο είναι το σχόλιό σας;
Αυτές τις μέρες και χτες και σήμερα, παραβρέθηκα σε πάνελ με εκπροσώπους της ΝΔ και των άλλων εταίρων της, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κανείς ουσιαστικά δεν το ισχυρίστηκε αυτό, διότι περί τίνος πρόκειται, πριν τις εκλογές του Μαΐου ένα από τα στελέχη μας ανέφερε την υπόθεση των καταθέσεων, τονίζοντας μάλιστα ότι για τους μικροκαταθέτες θα ήταν προαιρετικό. Τίποτα τέτοιο δεν υπάρχει είτε στο πρόγραμμά μας στις εκλογές του Μαΐου είτε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα τον Ιούνιο είτε στις τοποθετήσεις μας, μετά από τότε. Εμείς και στην πρόσφατη κατατεθείσα φορολογική μας πρόταση για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, μιλάμε για το σεβασμό των καταθέσεων των ελλήνων πολιτών, των ελλήνων εργαζομένων στις τράπεζες της χώρας μας, αυτό για μας είναι δεδομένο, και για αυτό αρνηθήκαμε και διαφωνήσαμε με την αύξηση του τόκου των καταθέσεων που πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφησε.