Κατάρρευση μετά τις γερμανικές εκλογές

Συνέντευξη στη hellenicmail
Άραγε, δημιουργούνται προσδοκίες για τη νέα κυβέρνηση;
Θα έλεγα ότι έχουμε μια από τα ίδια, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει για το λαό, για το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Η κατάσταση χειροτερεύει και στους μισθωτούς και στα μεσαία στρώματα. Καταστρέφονται. Μας κατεβάζουν κατηγορία, σαν χώρα. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει να δώσει τίποτα διαφορετικό. Θα συνεχίσει, προς χειρότερη κατεύθυνση, αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο. Η συνταγή είναι δεδομένη και ακολουθείται με δογματική ευλάβεια.

Πρόκειται για την πολιτική υφεσιακής λιτότητας. Η ύφεση είναι ο στόχος του μνημονίου. Η ύφεση, το κλείσιμο των μαγαζιών, η πτώση της παραγωγής. Γενικά, αυτό επιδιώκει το μνημόνιο και η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν θα το καταφέρει, αν θα τους αφήσει ο ελληνικός λαός, μέσα από μια δημοκρατική ανατροπή.
Πιστεύετε ότι αυτό το κυβερνητικό σχήμα αποτελεί την αρχή του τέλους της κυβέρνησης;
Δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Και να θέλουν, δεν μπορούν. Είναι αναγκασμένοι να εφαρμόζουν ένα σκληρό μίγμα οικονομικών πολιτικών και αυταρχισμού, που θα τους τινάξει ακόμα περισσότερο στον αέρα. Αν δεν υπήρχαν οι γερμανικές εκλογές, θα μπορούσα βάσιμα να υποστηρίξω ότι η κατάρρευση θα γίνει πολύ πιο γρήγορα. Τώρα, είναι εντολή από τη Μέρκελ, θα κρατήσουν μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Από εκεί και πέρα, θα οδηγηθούμε σε εκλογική μάχη. Ακριβώς πότε, κανείς δεν ξέρει. Μόνο για την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής μπορώ να μιλήσω.
Πάντως, και ο κόσμος αντιμετωπίζει αδιάφορα την πραγματικότητα, χωρίς εντάσεις και επαναστατικότητα.
Αυτό, αν το λέγατε πριν το ξέσπασμα της ΕΡΤ, θα σας έδινα δίκιο. Είδαμε, όμως, τις τελευταίες 15 μέρες, ότι κρατιέται όρθιο ένα προπύργιο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της δημοκρατικής ενημέρωσης. Αυτή η κοινωνική κινητικότητα, ότι ο κόσμος αντέδρασε, και οι εργαζόμενοι αλλά και ένας ολόκληρος κόσμος που προσέρχεται καθημερινά εκεί, θα έλεγα ότι ήταν και η βασική αιτία των πολιτικών εξελίξεων της κυβερνητικής κρίσης, που οδήγησε σε κάποια, καταρχήν θετικά αποτελέσματα.