Προτεραιότητα η κάλυψη των αναγκών του λαού

Συνέντευξη του Γιάννη Μπαλάφα μέλους της Πολιτικής Γραμμάτείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Real News στη Μαριτίνα Ζαφειριάδου
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Η Επιτροπή Προγράμματος, με την ευθύνη του Γ.Δραγασάκη, εργάζεται ήδη για την επικαιροποίηση, την συμπλήρωση και την εμβάθυνση των προγραμματικών μας θέσεων. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Αξιοποιούμε το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσιάσαμε πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, τους προγραμματικούς στόχους που ενέκρινε πρόσφατα το 1ο Συνέδριο του κόμματός μας κι άλλες επεξεργασίες. Μέσα από ανοικτές διαδικασίες φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας σε ένα Προγραμματικό Συνέδριο στα τέλη του 2013.
Θα προλάβετε ή βλέπετε εκλογές το φθινόπωρο; Σε αυτή την περίπτωση, τι θα γίνει με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν διαλυθεί;

Θα αναπροσαρμόσουμε τα χρονοδιαγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες της συγκυρίας. Οι συνιστώσες που αναφέρετε μαζί με όλο το δυναμικό των μελών και των φίλων του κόμματος, θα δώσουν με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα τη μάχη για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά, θα επαναφέρετε τους μισθούς και τις συντάξεις στα επίπεδα του 2009 ή όχι;

Έχουμε, ρητά, δεσμευτεί ότι θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό και την κατώτατη σύνταξη στα επίπεδα του 2009. Πρόκειται για απόφαση που επικυρώθηκε ομόφωνα στο Συνέδριό μας.
Μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση, θα βλέπατε τη ΔΗΜΑΡ ως προνομιακό σας σύμμαχο;

Η δημοκρατική ανατροπή στην οποία προσβλέπει και για την οποία αγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, περνάει μέσα από τη συγκρότηση μιας νέας, μεγάλης, κοινωνικής αλλά και πολιτικής πλειοψηφίας. Αναφερόμαστε σε μια πλειοψηφία αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική. Μια ήρεμη δύναμη ανατροπής.
Σε αυτήν την στόχευση, εντάσσουμε και την σχέση μας -την ισότιμη σχέση μας- με τη ΔΗΜΑΡ. Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες του συγκεκριμένου κόμματος, επισημαίνω την πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σε μεγάλο ρωσικό κανάλι: «Εμείς είμαστε φιλοευρωπαϊκό κόμμα».
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα μπορούσαν να μετάσχουν σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Το ΠΑΣΟΚ, ή έστω πρώην στελέχη του;

Μέσα από την αποσύνθεση του παλιού πολιτικού συστήματος, μέσα από τις νέες ανάγκες που αναδεικνύονται, παρατηρούμε μια αξιοσημείωτη πολιτική κινητικότητα. Το νέο πολιτικό τοπίο βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορεί να αναλύσεις τα πράγματα σε χρόνο ενεστώτα. Από αυτήν την άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετεκλογικά, σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συμπαράταξη, στη βάση του προγράμματος που θα έχουν υπερψηφίσει οι Έλληνες πολίτες.
Επιτίθεστε συνεχώς στην κυβέρνηση αλλά λέτε ότι δεν θέλετε την εξουσία ως ώριμο φρούτο. Γιατί όμως ο κόσμος να σας πιστέψει;

Ένα μεγάλο και κρίσιμο για τις πολιτικές εξελίξεις τμήμα των πολιτών, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Μνημόνια και οι κυβερνήσεις τους, τους πάνε από το κακό στο χειρότερο, δεν κάνει το αποφασιστικό βήμα προς την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτόν τον κόσμο δεν τον έχουμε πείσει ακόμα ότι θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να κυβερνήσουμε για να αλλάξουμε ουσιαστικά τα πράγματα. Γι’αυτό, πρέπει να πείσουμε για τη ριζοσπαστικότητα αλλά και τον ρεαλισμό του πυρήνα του εναλλακτικού μας σχεδίου: ακύρωση του Μνημονίου, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους μέσα από επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές, εφαρμογή ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.
Είστε απόλυτα αντίθετοι σχεδόν σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση. Απορρίπτετε την ιδιωτική επιχειρηματικότητα κ.Μπαλάφα;

Απορρίπτουμε μια «επιχειρηματικότητα» που λυμαίνεται το κράτος, που κινείται μέσα σε πλαίσια φοροκλοπής, διαφθοράς, μίζας και διαπλοκής. Αντίθετα, μέσα σε μια πλουραλιστική-μεικτή οικονομία που υποστηρίζουμε, η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο, δίπλα σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και σε μια αναπτυσσόμενη κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Μιλάτε για επαναδιαπραγμάτευση. Τι θα κάνετε αν οι δανειστές μας απορρίψουν τις προτάσεις σας;

Η απόφαση του Συνεδρίου μας για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους εδράζεται στην πεποίθησή μας ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς, μπορεί ν’ αναγκάσει τα κράτη-δανειστές να δεχθούν μια επαναδιαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην επιθυμητή διαγραφή. Εμείς, που θέλουμε να σωθεί η χώρα εντός του ευρώ, θα απορρίψουμε αποφασιστικά και μέχρι τέλους τους πιθανούς εκβιασμούς και τις απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης από πλευράς των δανειστών. Κι αν, παρά τις δικές μας προσπάθειες, πραγματοποιήσουν την απειλή τους, δεν θα υποχωρήσουμε. Σε αυτό το απευκταίο ενδεχόμενο, θα κινηθούμε με βάση τα κρατικά έσοδα και τις αντίστοιχες αναγκαίες δαπάνες, με προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών του λαού, Σε ό,τι αφορά στο Μνημόνιο που έχει επιβληθεί με νόμο που ψήφισε η ελληνική Βουλή, η αντιμνημονιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα το ακυρώσει πάλι μέσα από το Κοινοβούλιο.