Δεν είναι η μοίρα της Ελλάδας τα μνημόνια και η υποταγή

Συνέντευξη του κ. Γιάννη Μπαλάφα, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα
Τι πρέπει να περιμένει ο λαός από την παρουσία του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;
Η παρουσία Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, κακώς φυσικά, δεν θα υπάρξει. Δεν θα έχουμε τον υπεύθυνο πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος, ως είθισται, σε ένα κορυφαίο κοινωνικοοικονομικό γεγονός όπως η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης, θα ένιωθε την υποχρέωση, το καθήκον να αναφερθεί στο πώς πάει η χώρα, τα οικονομικά μεγέθη, τις σκέψεις του, τι θα γίνει με τα νέα μνημόνια, το χρηματοδοτικό κενό. Αν μιλάμε για ουσιαστική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση, πρέπει να μιλάμε για την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η γνώμη μου. Ο κ. Σαμαράς θα κάνει πέρασμα, όπως και πέρυσι. Διάβασα έναν τίτλο που μου άρεσε: «Φέρνει τη ΔΕΘ στην Αθήνα». Όλα πρέπει να γίνουν στην Αθήνα. Μιλάει εδώ με τους παραγωγικούς φορείς κλπ. Νομίζω ότι δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ΔΕΘ και τη βάσανο, τη δοκιμασία, τη δουλειά των δημοσιογράφων και του Τύπου, σε σχέση με τον Πρωθυπουργό και την πολιτική του. Νομίζω ότι η παρουσία του θα είναι πέρασμα, όμως ο κ. Τσίπρας θα πάει με βάση τις ευθύνες του και το ρόλο του, θα μιλήσει και θα πει τι περιμένουμε εμείς. Αυτά θα γίνουν με την παρουσία του κ. Τσίπρα στις 16-17 Σεπτεμβρίου, συνέντευξη τύπου, συζήτηση με τους εργαζόμενους, τους παραγωγικούς φορείς κλπ. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, με αφορμή τη ΔΕΘ, στην εμβάθυνση και επικαιροποίηση της προγραμματικής μας πρότασης, του προγράμματος που προτείνουμε στον ελληνικό λαό, τη δέσμευση που παίρνουμε απέναντι στον ελληνικό λαό, ότι εφόσον μας αναδείξει στην κυβέρνηση της χώρας, θα κάνουμε αυτά που χρειάζονται για να βγούμε από την κρίση, για να σωθεί η χώρα από αυτές τις μνημονιακές, αντιλαϊκές καταστάσεις. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε σοβαρές επεξεργασίες από πέρυσι, προεκλογικά, από την περσινή ΔΕΘ που μιλήσαμε για τα 5 οικονομικά συγκροτήματα στα οποία θα ρίξουμε το βάρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα πάει τα μνημόνια στη μπάντα και θα δώσει περιεχόμενο σε ένα ουσιαστικό και προωθητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ελλάδας. Κάναμε διαβουλεύσεις όλη τη χρονιά με την παρουσία του κ. Τσίπρα και άλλων στελεχών μας, για μείζονα ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, εν είδει προγραμματικών δεσμεύσεων. Πιστεύω ότι στη ΔΕΘ, στην κατεύθυνση μιας υπεύθυνης αντιμνημονιακής προγραμματικής εναλλακτικής πρότασης, θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, για να πείσουμε τον ελληνικό λαό, τους Έλληνες πολίτες, ότι δεν είναι η μοίρα μας τα μνημόνια και η υποταγή στις εντολές της τρόικας, των δανειστών του ελληνικού και του γερμανικού κεφαλαίου, που διαλύουν τη χώρα. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, οι οποίοι, φυσικά, απαιτούν αποφασιστική στάση και παρόντα το λαό.

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι ο κ. Σαμαράς θα εκπέμψει ένα νέο στίγμα, ότι υπάρχουν «όρια» και «κόκκινες γραμμές», σε σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας. Εσείς τι πιστεύετε;
Αν πίστευα ότι ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του ήταν διατεθειμένοι να πουν ουσιαστικά «όχι», «ως εδώ και μη παρέκει», και να έρθουν σε μια σύγκρουση, θα είχαμε άλλες στάσεις απέναντι στο φαινόμενο Σαμαρά και τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να κοροϊδέψει τον κόσμο. Ας μην συμβάλλουμε κι εμείς σε αυτό. Δεν είναι η πρώτη φορά που πουλάει, ή προσπαθεί να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Έτσι πρέπει να το λέμε. Ο κ. Σαμαράς, πριν από ελάχιστους μήνες, μας είχε πει να ξεπεράσουμε τον Ιούνιο, και τον Σεπτέμβριο απογειωνόμαστε. Αισθάνεστε ότι βρισκόμαστε σε πτήση; Μάλλον βρισκόμαστε στην κάθοδο. Δεν βρισκόμαστε σε πτήση σε κάθοδο, αλλά είμαστε στο έδαφος και πιο κάτω. Είχε πει ότι πάει στην Κίνα και παίρνει μαζί του επιχειρηματίες, και ότι θα φέρει επενδύσεις. Τις είδατε; Είπε ότι πάει στις ΗΠΑ, και θα μιλήσει με τον Ομπάμα. Θα του πει για το φυσικό αέριο, και θα φέρει επενδύσεις. Τις είδατε;
Μιλώντας για επενδύσεις, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας;
Πέρα από μια ισχυρή οικονομική διάσταση, το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας έχει και μια εθνική διάσταση. Όταν είπαμε κάποτε ότι στα πλαίσια μιας προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων μπορούμε, αμοιβαία με τους Τούρκους, να κάνουμε μια μείωση των αμυντικών δαπανών, υπό συνεννόηση, κάποιοι πατριδοκάπηλοι είπαν ότι ρισκάρουμε την ασφάλεια της χώρας. Όταν διαλύεις αμυντικές βιομηχανίες δεν ρισκάρεις την ασφάλεια της χώρας; Πέρα από την όποια υπαρκτή οικονομική διάσταση, την οποία κατανοώ, υπάρχει και μια εθνική διάσταση. Αυτοί οι πατριδοκάπηλοι, οι Ελληνάρες, οι σούπερ πατριώτες τάχα μου, δεν την λαμβάνουν υπ’ όψη τους; Θα μου πεις ότι θα κάνουμε ανασυγκρότηση, θα κάνουμε βελτιώσεις, θα αλλάξουμε αυτό και εκείνο. Γίνεται να τα κλείσεις, να τα διαλύσεις;
Γίνεται αναδιάρθρωση χωρίς απολύσεις;
Όταν ξεκινάω με το ότι αναδιάρθρωση σημαίνει απολύσεις, έχω κάνει λάθος. Μια σοβαρή κυβέρνηση, όταν έχει απέναντί της εργαζόμενο λαό, ανθρώπους που μπήκαν στη δούλεψη του δημοσίου με κάποιους όρους, νόμιμα, δεν μπορεί να τους τινάζει τη ζωή στον αέρα από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει να κάτσει να συζητήσει. Έχουμε 3 χρόνια μνημονιακές κυβερνήσεις. Δεν είναι ενός εξαμήνου.
Πάντως η κυβέρνηση μιλά για εκκαθάριση εν λειτουργία.
Και για την ΕΡΤ δεν έλεγε λουκέτο, αλλά αναδιάρθρωση. Το μαύρο θα τους ακολουθεί και θα τους σφραγίζει πάντα. Είναι στίγμα για την κυβέρνηση Σαμαρά και για τους υπουργούς της. Τα έχουμε ακούσει αυτά. «Αναδιαρθρώσεις, μεταρρυθμίσεις, ό,τι και να γίνει λέτε όχι». Εμείς λέμε όχι; Θα λέγαμε όχι αν είχαμε μια κυβέρνηση άλλη, που στην περίπτωση της ΕΡΤ θα έλεγε: «Χρειάζονται αλλαγές; Ελάτε να τις κουβεντιάσουμε». Με συνεννόηση, με σταδιακά βήματα. Αλίμονο. Μήπως θεωρούμε ότι η προηγούμενη Ελλάδα, ως προς την οικονομική διάρθρωση ήταν το καλύτερο; Είχαν φτιάξει ένα δημόσιο τομέα σαν τα μούτρα τους, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Με ακραίες πελατειακές σχέσεις.
Εσείς τι προτείνετε για την αμυντική βιομηχανία; Να παραμείνει σε λειτουργία;
Εμείς θεωρούμε πως ό,τι υπάρχει πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, να μη διαλυθεί. Πιστεύουμε ότι με συζήτηση, με συναίνεση, σε κάποιο βάθος χρόνου, να κουβεντιάσουμε για ενοποιήσεις, για το ρόλο του δημοσίου, αναβαθμισμένου, σύγχρονου, χωρίς διαπλοκή και διαφθορά. Όλα αυτά είναι ανοιχτά. Όμως, δεν λύνονται τα προβλήματα έτσι, ειδικά στον Έλληνα. Ό,τι προσπαθείς να του φυτέψεις, να του το περάσεις με τσαμπουκά, έστω και αν του το περάσεις θα το βρεις μπροστά σου.
Υπάρχει η άποψη ότι ευρώ και αριστερά, είναι ασύμβατες έννοιες, έτσι όπως έχει δομηθεί το ευρώ. Ποια είναι η γνώμη σας;
Εμείς θέλουμε η χώρα να σωθεί εντός του ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ευλογούμε τη σημερινή Ευρωζώνη, τον τρόπο δόμησης του ευρώ. Πιστεύουμε ότι άλλες θεωρήσεις έχουν πολύ μεγάλους κινδύνους, στους οποίους δεν είμαστε διατεθειμένοι να σπρώξουμε τη χώρα. Η δική μας θέληση είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η διάσωση της πατρίδας μας, εντός του ευρώ. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο. Υπάρχουν άλλες δυνάμεις, του εσωτερικού και του εξωτερικού, που μπορούν να ωθήσουν τα πράγματα σε άλλη κατεύθυνση. Η δική μας θέληση είναι να σωθεί η χώρα εντός του ευρώ.