Με τη θεωρία των δύο άκρων ο Σαμαράς και οι επιτελείς του παίζουν με τη φωτιά

mpalafas-giannis-620x281Τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δολοφονία του άτυχου 35χρονπου στο Κερατσίνι, άλλαξε κυριολεκτικά η ατζέντα του δημόσιου λόγου. Η Χρυσή Αυγή κυριαρχεί. Ωστόσο παραβλέπονται καίρια και σημαντικά θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της , όπως τα νέα μέτρα που είναι προ των πυλών. Μήπως βολεύεται η κυβέρνηση;
Είναι γεγονός ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κυριάρχησε και κυριαρχεί στην πολιτική ειδησεογραφία η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Αυτό όμως είναι σε μεγάλο βαθμό φυσιολογικό, αφού η άγρια δολοφονία στο Κερατσίνι έχει συνταράξει τον ελληνικό λαό, έχει προκαλέσει τη λαϊκή κατακραυγή ενάντια στους νεοναζί φονιάδες και έχει αποκαλύψει τις διασυνδέσεις Χρυσής Αυγής με ακροδεξιούς θύλακες στα σώματα ασφαλείας και στο στρατό

Η κυβέρνηση, από τη μια πλευρά, προσπαθεί να αποσείσει τις μεγάλες ευθύνες της για την ανοχή που επέδειξε για μεγάλο διάστημα απέναντι στην εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής και γι αυτό ενεργοποιεί τον κρατικό μηχανισμό – δικαιοσύνη και διοικητικές αρχές – για την τιμωρία των δολοφονικών και παράνομων δραστηριοτήτων των χρυσαυγιτών. Όμως, από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τα παραπάνω για μικροκομματικά οφέλη, γι αυτό προπαγανδίζει την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, προσπαθώντας να εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή έκνομων ενεργειών.
Δεν νομίζετε ότι μέσα από την υπερβολή και την πρόταξη της θεωρίας των δύο άκρων η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια τεχνητή πόλωση η οποία μπορεί και να την βολεύει σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση;
Με τη θεωρία των δύο άκρων ο Σαμαράς και οι επιτελείς του παίζουν με τη φωτιά. Αφού δημιούργησαν χάος στη χώρα με τις μνημονιακές πολιτικές τους και με τις αντιδημοκρατικές εκτροπές τους, πιστεύουν ότι μπορούν να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάπτυστη θεωρία των δύο άκρων. Θεωρούν ότι ταυτίζοντας μέσα από τα κανάλια που ελέγχουν το ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή μπορούν να ανακόψουν την ενίσχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο λαό, μπορούν να εμποδίσουν τη δημοκρατική ανατροπή, που σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη για τους πολίτες και τη χώρα μας.
Αλήθεια, δεν κατανοούν ότι ταυτίζοντας το ναζιστικό μόρφωμα με ένα κόμμα δημοκρατικό, που είναι σήμερα ο κύριος εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας, στην ουσία «βγάζουν λάδι» ένα κόμμα που εχθρεύεται θανάσιμα τη δημοκρατία και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς; Θεωρώ ότι το κατανοούν πολύ καλά, αλλά αδιαφορούν, επιδιώκοντας να κερδίσουν κάποιες ψήφους στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να κρατηθούν στην εξουσία.
Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκλογές. Η αυτοδυναμία θεωρείται δύσκολη υπόθεση. Ακόμα κι αν υπάρξει αυτοδυναμία, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πως θα επιδιώξει ευρύτερες λαϊκές και κοινοβουλευτικής συναινέσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζέοντα προβλήματα της χώρας. Ποιοι θα είναι οι μετεκλογικοί σύμμαχοί σας;
Αφετηρία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική διέξοδο είναι η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Τρόικας υλοποιεί μια πολιτική καταστροφική για το λαό και τη χώρα και ότι η συγκυβέρνηση αυτή ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει άλλη πολιτική. Επομένως, η προώθηση μιας άλλης πολιτικής, μιας πολιτικής αντιμνημονιακής, φιλολαϊκής, πατριωτικής, περνάει μέσα από τη δημοκρατική ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και την ανάδειξη, μέσα από εκλογές, μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάμε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ένας δύσκολος, αλλά εφικτός στόχος. Έχουμε, βεβαίως, διακηρύξει ότι και στην περίπτωση αυτοδυναμίας θα επιδιώξουμε, μετεκλογικά, τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συμμαχίες, αφού δεν αποσκοπούμε σε μια ανώδυνη για τα κακώς κείμενα διαχείριση, αλλά σε ουσιαστικές αλλαγές, αλλαγές ώριμες, αναγκαίες και ρεαλιστικές που όμως θα έλθουν σε σύγκρουση με κατεστημένα μεγάλα συμφέροντα.
Αυτή η μετεκλογική συμπόρευση δεν θα θεμελιωθεί στον αέρα, αλλά στο σταθερό έδαφος του προγράμματος και των προγραμματικών δεσμεύσεων που πριν λίγες μέρες θα έχουν εγκρίνει με τη ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες. Με ποιους; Προφανώς με αυτούς που θα συμφωνήσουν στην απολύτως λογική προϋπόθεση της προγραμματικής σύγκλισης.
Με το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας;
Με τις ηγεσίες των τριών αυτών κομμάτων δεν υπάρχουν ουσιαστικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά για διαφορετικούς λόγους για κάθε ένα από αυτά τα κόμματα.
Από την πλευρά μας έχουμε σταθερό προσανατολισμό να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος και μία επιδίωξη για κοινές δράσεις σε επίπεδο πολιτών, πέρα και πάνω από επιμέρους κομματικές προτιμήσεις στην παρούσα φάση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουμε και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ακόμη και ψηφοφόρους της Ν.Δ. που δεν εκφράζονται από τη μνημονιακή και σε αξιοσημείωτο βαθμό ακροδεξιά πολιτική του Σαμαρά και των επιτελών του.
Όσον αφορά τα σημερινά κόμματα είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει με ειλικρίνεια σε μια συνεργασία και κοινή δράση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά μέχρι τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας.
Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αποκλείεται μια συγκυριακή συνεργασία για την ακύρωση έστω του μνημονίου;
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο με νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή για να υπερψηφιστεί από τη νέα κοινοβουλευτική αντιμνημονιακή πλειοψηφία. Σε αυτή τη διαδικασία θα επιδιώξουμε να δώσουν θετική ψήφο όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, που θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή.
Έρχονται αυτόδιοικητικές εκλογές. Με ποιους στόχους και συμμαχίες θα κατέλθει στον εκλογικό στίβο ο ΣΥΡΙΖΑ;
Θα επιδιώξουμε μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη να εκφραστεί μια ξεκάθαρη καταδίκη των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης Σαμαρά. Των πολιτικών που έχουν απαξιώσει, έχουν ρημάξει και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε να καταδικαστεί η καλλικρατική πολιτική που έχει ουσιαστικά στερήσει από μεγάλα τμήματα της περιφέρειας την αυτοδιοικητική εκπροσώπηση.
Από την άλλη πλευρά θα επιδιώξουμε να προωθηθούν προγράμματα και να εκλεγούν πρόσωπα που θα παλέψουν για δήμους και περιφέρειες στην υπηρεσία του πολίτη, θεσμούς ζωντανούς, μακριά από μνημόνια, μακριά από τον ασφυκτικό – θανάσιμο εναγκαλισμό κυβέρνησης – κομμάτων – μεγάλων συμφερόντων.
Μέσα από πλατιά, αυτόνομα αυτοδιοικητικά σχήματα θα επιδιώξουμε μεγάλες λαϊκές συμπορεύσεις και συμμαχίες.
Συμμαχίες πλειοψηφικές, συμμαχίες νικηφόρες!
Αν δεν προηγηθούν βουλευτικές εκλογές, πιστεύετε πως το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι καθοριστικό για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις και ειδικά για εσάς στον ΣΥΡΙΖΑ η όποια συνεργασία σας σε τοπικό επίπεδο με άλλες πολιτικές δυνάμεις θα είναι και προάγγελος για ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες;
Απόλυτα καθοριστικό. Η ήττα των υποψηφίων που συντάσσονται με τα μνημόνια και δεν αντιδρούν στις πολιτικές Σαμαρά – Τρόικας, θα ανοίξει το δρόμο για μια ελπιδοφόρα διέξοδο. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα μπορεί να συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση. Η πορεία για τις βουλευτικές εκλογές και τη δημοκρατική ανατροπή θα είναι μονόδρομος.